Spoznajte dobrote butične sirarne ter posebnosti sira, ki zori pod zemljo
Posebneži med slovenskimi siri:
BUTIČNI SIR
Butično sirarstvo, ki je v družinski lasti. Izdelujejo sire brez kemikalij ter konzervansov. Ponujajo več vrst sira, najbolj znan med njimi pa je kozji sir z belimi tartufi. Njihove sire imajo v ponudbi naše priznane restavracije.
Kulinarično popotovanje v svet sirov
Popeljali vas bomo v svet butičnih sirov na družinsko vodeno kmetijo, ki se ukvarja s pridelavo sira že od leta 1988. Mleko pridobijo iz lastne pridelave ter od okoliških kmetov (odkupujejo po merilih najbolj kakovostnega mleka). Njihova ponudbo obsega več kot 70 vrst sira (edini konzervans je sol) iz kravjega, ovčjega ter kozjega sira ter so ena redkih kmetij v Evropi, ki proizvaja sir iz vseh treh vrst mleka.
Naše kulinarično potovanje se začne z vodenim ogledom butične kmetije, sirarne ter zorilnih kleti, med katerimi lahko obiskovalci spoznajo celotno pot nastajanja sirov in mlečnih izdelkov, zaključimo v prostorih sirarstva in kulinarike.
Za obiskovalce pripravimo izbran degustacijski program, ki vključuje izbrano vinsko spremljavo ter vodenje okušanje posameznih izdelkov in sirov.
Primer vodene degustacije (vsaka degustacija se prilagaja individualnim željam):
- degustacija skutnih namazov
- trdi in poltrdi siri
- domači kruh iz okoliške pekarne
- kulinarični dodatki iz okoliških krajev
- voda in domači jabolčni sok
- mlečno darilce za vsakega obiskovalca
- spremljava s kozarcem vrhunskega vina